رویدادهای جالب جام جهانی ؛ قسمت دهم

کارت قرمز و اخراج بازیکنان همواره جزء جدایی ناپذیر مسابقات فوتبال بوده و در بسیاری از مواقع سرنوشت بازی را همین کارت قرمزها تعیین کرده است
بیستمین دوره جام جهانی فوتبال از 12 ژوئن 2014 (22 خرداد 93) در برزیل آغاز خواهد شد و 32 تیم راه یافته به این رقابت بسیار مهم، برگی دیگر از تاریخ پرماجرا و پرطرفدار توپ گرد را خواهند نوشت.
در ادامه سلسله گزارش‌های خود با نگاهی متفاوت به وقایع جام جهانی در ادوار مختلف نگاه کرده و با کمک از حروف الفبا به نتایج جالبی رسیده‌ایم و قصد داریم در بخش‌هایی جداگانه این وقایع را شرح دهیم به این صورت که به ترتیب از A تا Z که هر کدام حرف اول یک رویداد جالب یا اول اسم یک شخصیت هستند را به صورت تفصیلی تقدیم شما خواهیم کرد.

بخش دهم :


داوران در فوتبال با تصمیمات تعیین کننده خود نقش انکار ناپذیری در تعیین نتایج دارند، حال اگر این تصمیمات در جام جهانی باشد تا سالها در خاطر هواداران خواهد ماند. اخراج بازیکنان از زمین یکی از بحث بر انگیزترین تصمیمات داوران است و یک کارت اشتباه می تواند نتیجه یک بازی را عوض کند و نقشه های یک مربی و یک تیم را کاملا به هم بریزد.
سوژه گزارش این بخش ما سریع ترین اخراج جام جهانی است که به نام خوزه باتیستا ( با نام کامل José Alberto Batista González ) ثبت شده است؛ "خوزه باتیستا" مدافع اروگوئه ای در جام جهانی 1986 تنها 56 ثانیه پس از شروع بازی با خطا روی "گوردون استراکان" اسکاتلندی کارت قرمز گرفت و سریعترین اخراج تاریخ رقابت ها را به نام خود ثبت کرد. اروگوئه و اسکاتلند به تساوی بدون گل رسیدند و تیم باتیستا صعود کرد.
همین موضوع بهانه ای شد تا در گزارشی مفصل نگاهی داشته باشیم به معروف‌ترین و جنجالی‌ترین اخراج‌های تاریخ جام جهانی که برخی از آنها به قدری جنجال به پا کردند که در حافظه تاریخی فوتبال دوستان ثبت شده است:

کارت‌های زرد و قرمز از سال 1970 در فوتبال مورد استفاده قرار گرفت اما پیش از آن بازیکنان به دلیل خطاهای خشن‌شان مستقیماً‌ راهی رختکن می‌شدند. او اندکی پس از آغاز نیمه دوم به دلیل بازی خشن و ناجوانمردانه از بازی اخراج شد البته خشونت او موجب درگیری بازیکنان دو تیم شد به نحوی که برای آرام کردن اوضاع پلیس مجبور به مداخله شد.

باتیستا رکورد سریع‌ترین اخراج در تاریخ جام جهانی را به نام خود ثبت کرده است. او تنها 56 ثانیه پس از ورود به میدان در بازی مقابل اسکاتلند به دلیل خطای وحشتناکش روی گوردون استراکان با کارت قرمز «خوئل کینیو» روبرو شد.

آرژانتینی‌ها با دریافت 10 کارت قرمز در جام‌جهانی، از این نظر صاحب یک رکورد بی‌نظیر هستند. در این بین سه کارت قرمز آنها در جام جهانی 1990 به ثبت رسیده و پدرو مونزون نیز اولین بازیکنی است که در فینال جام جهانی از زمین اخراج شده است. او به دلیل خطایی که روی یورگن کلینزمن مرتکب شد، توسط ادرواردو کوته سال، داور مکزیکی با کارت قرمز جریمه شد. 20 دقیقه پس از آن نیز گوستاوو دزوتی به خاطر حرکت خشن‌اش روی یورگن کوهلر روانه رختکن شد.

جام جهانی 1998 فرانسه تورنمنتی بود که ستاره های جوان انگلیس می خواستند در آن خودی نشان دهند. اما سیر حوادث سرنوشت دیگری را برای ستارگان جوان و کم تجربه انگلیسی رقم زد.
بعد از عملکرد درخشان انگلیسی ها در مرحله گروهی، این تیم در مرحله یک هشتم به مصاف رقیب دیرینه اش، آرژانتین، رفت. در دقایق اولیه نیمه دوم، ستاره جوان انگلیسی دیوید بکهام، از پشت روی دیگو سیمئونه تکل رفت و سیمئونه را نقش زمین کرد. داور دانمارکی بازی، کیم میلتون نیلسون نیز که در صحنه حاضر بود، بلافاصله کارت قرمزش را از جیب بیرون آورد.
نهایتا این بازی به ضربات پنالتی کشیده شد تا آرژانتین، انگلیس ده نفره را در این ماراتن نفس گیر شکست دهد و انگلیس حذف شود. دیوید بکام به دلیل دریافت کارت قرمز، بکام فصل کابوس‌واری را در جزیره سپری کرد و مدت ها گذشت تا طرفداران تیم ملی انگلیس، حرکت بکهام را به دست فراموشی بسپارند و او را ببخشند.
آرژانتین هم در مرحله بعد مسابقات مقابل هلند شکست خورد و از دور مسابقات کنار رفت. چهار سال بعد انگلیس و دیوید بکهام از آرژانتین انتقام گرفتند و در جام جهانی 2002 کره – ژاپن توانستند با گل دیوید بکهام آرژانتین را شکست دهند و این تیم را در مرحله گروهی حذف کنند.

آرژانتین 0ـ3 از برزیل عقب افتاده بود و این برای دیه‌گو جوان اصلا قابل پذیرش نبود. او به قدری از این نتیجه ناراضی بود که تنها 5 دقیقه قبل از سوت پایان بازی به دلیل ضربه‌ای که بازیکن حریف زد، از زمین اخراج شد.

یک کارت ابلهانه که هیچ وقت مشخص نشد علت آن چه بوده است. لوران بلان در جام جهانی 1998 فرانسه، یکی از بازیکنان اصلی تیم میزبان بود و به خط دفاعی این تیم استحکام خاصی بخشیده بود. این بازیکن در مرحله یک هشتم نهایی این جام یک گل سرنوشت ساز به پاراگوئه زد تا فرانسه به یک چهارم راه یابد. در مرحله یک چهارم نهایی هم در ضربات پنالتی، توانست با موفقیت پنالتی خود را وارد دروازه کند تا ایتالیایی ها را از دور رقابت ها حذف کند.
اما در مرحله نیمه نهایی تیم ملی فرانسه مقابل کرواسی قرار گرفت. فرانسه تا دقیقه 70 بازی دو بر یک از پدیده این دوره از مسابقات جلو بود و مدافع باتجربه فرانسوی تنها به دلیل نمایشی که اسلاون بیلیچ بازی کرد، فینال جام جهانی را از دست داد. در حالی که کوچکترین تماسی بین این دو بازیکن صورت نگرفت، بیلیچ ناگهان خودش را روی زمین انداخت و صورتش را گرفت. به این ترتیب بلان که در طول تورنمنت یکی از بهترین‌های تیمش بود، یکی از بزرگترین بازی‌های دوران حرفه‌ای‌اش را از دست داد.

تنش بین انگلیس و آرژانتین به مدت‌ها پیش از درگیری‌های دو کشور بر سر جراید مالویناس و «دست خدا» برمی‌گردد
داور آلمانی این دیدار بازیکن تیم ملی آرژانتین، "آنتونیو راتین" را به خاطر اینکه از کلمات زشتی هنگامی صحبت کردن استفاده کرده بود، از زمین اخراج کرد. این در حالی بود که این داور به زبان اسپانیایی که راتین با آن تکلم می کرد، تسلط نداشت!
راتین که اعتقاد داشت داور به نفع انگلیسی ها سوت زده و با ناداوری او را اخراج کرده به طرز شدیدی به تصمیم داور اعتراض داشت و به راحتی حاضر نبود که از زمین خارج شود. این بازیکن حتی بعد از اینکه از زمین بازی خارج شد، در اطراف میدان به نشانه اعتراض بر روی فرش قرمز مخصوصی که تنها ملکه انگلیس حق عبور از روی آن را داشت، نشست و حاضر نبود آنجا را ترک کند. نهایتا پلیس مجبور شد دخالت کند و به زور راتین را به بیرون زمین هدایت کند. انگلیس توانست در این بازی یک بر صفر پیروز شود و نهایتا هم به تنها عنوان قهرمانی خود در تاریخ جام های جهانی دست یابد.
این اتفاق یکی از زنجیره حوادثی بود که رابطه دو تیم ملی آرژانتین و انگلیس را تیره کرد و باعث شد که همواره دیداری های این دو تیم با جنجال مواجه شود.
راتین سال‌ها بعد در مورد این اخراج گفت: «اخراج من درست نبود. من فقط می‌خواستم با داور صحبت کنم اما او من را اخراج کرد.»

تنها چند ثانیه عصبانیت بر روی تمام دوران حرفه‌ای این دو بازیکن سایه افکند. بازی‌های آلمان و هلند همواره با حساسیت‌های کاذب همراه بود، به همین دلیل رویارویی دو تیم در دور دوم جام جهانی، تنها دو سال پس از پیروزی هلند مقابل آلمان در یورو 88، بسیار حساس و پرتنش بود.
تنها 20 دقیقه از بازی گذشته بود که رایکارد به دلیل خطایی که روی فولر انجام داد یک کارت زرد دریافت کرد اما دور از چشم داور به روی حریف آب دهان پرتاب کرد. فولر به سمت داور رفت و موهایش را به او نشان داد اما داور که حرکت فولر را اعتراض تعبیر کرده بود، یک کارت زرد نیز به او نشان داد.
چند دقیقه بعد این دو بار دیگر با هم درگیر شدند که این بار داور به هر دو کارت قرمز نشان داد. رایکارد نیز در راه رختکن یک بار دیگر فولر را به یک آب دهان میهمان کرد!

این شاید معروف‌ترین کارت قرمز تاریخ باشد. در جام جهانی 2006 زیدان روح تیم ملی فرانسه و همه کاره تیم بود. در حالیکه در این جام به نظر می رسید که فرانسه در مراحل اولیه حذف شود، با درخشش زین الدین زیدان این تیم توانست تا فینال مسابقات پیش برود و تیم هایی مانند برزیل، اسپانیا و پرتغال را شکست دهد.
زیدان که فرانسه کم رمق را تا فینال پیش برده بود، در فینال مقابل ایتالیا توانست یک گل از روی نقطه پنالتی وارد دروازه ایتالیایی ها کند، اما ایتالیا به زودی این گل را توسط ماتراتزی جبران کرد تا کار به وقت های اضافه کشیده شود.
تنها دقایقی پیش از پایان 120 دقیقه دیدار نفس‌گیر مقابل آتزوری، زیدان در مقابل اهانت‌های ماتراتزی از کوره در رفت و با سر به سینه او کوبید. این حرکت باعث شد که بازیکن اصلی فرانسه کارت قرمز گرفته و از زمین اخراج شود و ستاره فرانسوی با خاطره ای تلخ آخرین بازی اش در جام جهانی را وداع گوید. نهایتا فرانسوی ها مغلوب این دیدار شدند و به نایب قهرمانی قناعت کردند.
پس از پایان بازی تا مدت‌ها بحث بر سر علت این اتفاق در جریان بود و واکنش‌های مختلفی را از سوی افراد فوتبالی و غیرفوتبالی برانگیخت. زیدان گفت که ماتراتزی به وی فحاشی ناموسی کرده اما مدافع ایتالیایی این مسأله را به شدت تکذیب کرد.

این بازی در تاریخ جام جهانی به «جنگ سانتیاگو» معروف شده است. تنش‌های این بازی پیش از سوت آغاز آن شروع شد. رسانه‌های ایتالیایی با چند سرمقاله تند، میزبانی شیلی را زیر سوال بردند. زمان زیادی طول نکشید که بازی به یک جنگ تمام عیار تبدیل شد. در دقیقه 8 بود که جورجیو فرینی از بازی اخراج شد اما 7 دقیقه طول کشید تا او با اسکورت پلیس از بازی خارج شود. این پایان ماجراهای این دیدار نبود.
در همان نیمه اول لیونل سانچس و ماریو دیوید با لگد به جان هم افتادند. ابتدا سانچس جلوی چشمان کمک داور دیوید را زد اما تعجب برانگیز اینکه جریمه‌ای برای او در نظر گرفته نشد. چند دقیقه بعد این دیوید بود که با یک حرکت رزمی به سبک اریک کانتونا، سانچس را نقش زمین کرد و با کارت قرمز کن آستون روبرو شد.

حضور کره جنوبی در جام جهانی 2002 را به طور کلی می توان جنجال برانگیز و سرشار از ابهام دانست اما شاید جنجال برانگیزترین این حوادث در بازی این تیم مقابل ایتالیا در مرحله یک هشتم نهایی شکل گرفت و جنجالی ترین حادثه این بازی هم اخراج ستاره ایتالیا، فرانچسکو توتی، از زمین بود.
بعد از اینکه بازی این دو تیم با تساوی 1-1 به وقت های اضافه کشیده شد، در ابتدا گل ایتالیایی ها که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان صحیح بود، آفساید اعلام شد اما این پایان بداقبالی لاجوردی پوشان نبود و بعد از آن هم داور کارت قرمز دوم را با این بهانه که توتی قصد فریب داور را داشته و شیرجه رفته، به ستاره تیم ملی ایتالیا نشان داد، تا این بازیکن مجبور به ترک زمین شود و ایتالیایی ها ده نفره به بازی ادامه دهند.
اما فیلم هایی که از این صحنه گرفته شد، نشان می داد که فرانچسکو توتی قصد فریب داور را نداشته و به طور طبیعی و با پیچ خوردن پایش به زمین خورده است.
کره جنوبی پس از اخراج توتی، توانست گل برتری را به ایتالیا بزند و به مرحله بعد صعود کند. این تیم، پس از آن اسپانیا را هم به صورتی جنجال برانگیز شکست دهد تا به نیمه نهایی جام جهانی 2002 راه یابد.

در یکی از بازی های مرحله گروهی جام جهانی 2006 دو تیم استرالیا و کرواسی در مقابل هم قرار گرفتند تا برای رسیدن به مرحله بعد به زورآزمایی بپردازند. این بازی نهایتا با نتیجه 2-2 تمام شد تا استرالیا به مرحله یک هشتم نهایی صعود کند و کرواسی حذف شود. اما اتفاقی که این بازی را جالب کرد و سوژه رسانه ها و فوتبال دوستان شد خود بازی نبود بلکه نحوه اخراج یکی از بازیکنان توسط داور بود.

این اتفاق باعث شد که داور انگلیسی بازی که او را به عنوان یکی از گزینه های اصلی برای قضاوت در دیدار فینال جام جهانی پیش بینی می کردند، از دور خارج شود و از میزان اعتبارش به نحو چشمگیری کاسته شود وشانس قضاوت در دیدار پایانی جام را هم از دست بدهد.
سپ بلاتر،رئیس فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا)، بعدا در مورد این بازی و این حادثه نادر نظر داد که اگر استرالیا این بازی را می باخت و از گردونه رقابت ها حذف می شود می توانست درخواست کند که این بازی دوباره برگزار شود.
خود پل بعدها اعتراف کرد که شماره بازیکن خاطی را به اشتباه در لیست بازیکنان استرالیا وارد کرده بود و به جای اینکه شماره سیمونیچ را ذیل اسامی جریمه شده های کروات بیاورد، نام او را در کنار بازیکنان تیم استرالیا آورده بود.

در مرحله یک چهارم نهایی جام جهانی 2006 آلمان، انگلیسی ها امید زیادی داشتند که بتوانند به نیمه نهایی مسابقات صعود کنند، اما پرتغال سد محکمی جلوی آنها بود که آنها را از رسیدن به این مرحله محروم کرد.
در شصت و دومین دقیقه بازی، وین رونی بخاطر ضربه ای که به ریکاردو کاروالیو زد از زمین مسابقه اخراج شد. داور پس از اینکه چندین بازیکن پرتغالی دور او جمع شدند و او را تحریک کردند که کارت قرمز به رونی نشان دهد، وی را اخراج کرد.
بعد از بازی ویدئویی پخش شد که کریستیانو رونالدو را در حالی نشان می داد که پس از اخراج همبازی سابقش در منچستریونایتد، به هم تیمی هایش در تیم ملی پرتغال چشمک می زند و به نوعی اخراج رونی را ناشی از شیطنت خود و هم تیمی هایش می داند.
انگلیس درضربات پنالتی این بازی را به پرتغال واگذار کرد تا انگلیسی ها به تلخی تورنومنت را ترک کنند و عامل حذف خود را کریستیانو رونالدو و داور بدانند.

سوارز با گرفتن توپی که صد در صد گل می شد از روی خط دروازه آن هم در دقیقه 120 مانع صعود غنا به مرحله یک چهارم نهایی رقابت‌های جام‌جهانی 2010 شد!
پس از این حرکت سوارز از زمین اخراج شد و یک ضربه پنالتی نصیب غنایی ها شد. اما ستارگان آفریقایی نتوانستند از این موقعیت استفاده کنند و آساموا گیان پنالتی را از دست داد تا بازی به ضربات پنالتی کشیده شود و در ضربات پنالتی هم غنایی ها ناموفق ظاهر شوند و اروگوئه به نیمه نهایی مسابقات صعود کند.
حرکت سوارز جنجال های زیادی به پا کرد نه تنها به این دلیل که باعث شد با ناجوانمردی غنا حذف شود بلکه به این دلیل که پس از این حادثه سوارز نسبت به این قضیه احساس افتخار می کرد و تا مدت ها در صحبت هایش با خرسندی و تکبر از آن یاد می کرد.
پنج بازیکنی که در دیدارهای نهایی جام جهانی از بازی اخراج شده اند:

منبع مقاله : mashreghnews.ir